Sunday, April 15, 2012

Generasi aku

Budak-budak muda zaman sekarang, apa dorang tahu pasal kesusahan? Jangan kata generasi bawah kita je, cuba tengok generasi sendiri dulu. Aku? Apa aku tahu pasal kesusahan. Aku rasa susah bila tak dapat iPad, aku rasa susah bila tengok kawan-kawan makan kat Tony Roma’s, aku rasa susah duit minyak kereta tol bayar sendiri. Puihh. Ludah lah.

Aku memang dilahirkan dalam keluarga yang senang. Senang bukan mewah. Tapi mak ayah aku tak senangkan aku. Sebabnya, aku ada 5 adik lagi. Hasilnya, aku tak spoil kena pandai manage duit. Heck, nak beli gula-gula cermin mata coklat warna warni pun kena tolong basuh pinggan dulu. Jadi aku sangatlah bengkek dan rasa nak kelar pipi orang yang susah hati bila kerja yang dia dapat tak mampu nak hidupkan lifestyle dia.

Yelah, dulu time belajar duit PTPTN duit mak ayah kan ada. Hari-hari nak beli Mochiatto kat Starbucks pun mampu. Duit habis boleh mintak mak ayah. Jadi bila gaji bulan-bulan dapat kena lah maintain lifestyle. Malu lah beli teh tarik mamak sengget. Malulah beli nasi lemak bungkus. Malulah dah pakai lawa-lawa nak pergi Zouk KL tapi naik Rapid. Tak standard lah. Mana cukup gaji RM 1,800 tu. Kita kan orang Key-ell.

Kau fikir mak ayah kau senang sangat lah tu. Habis duit je call dorang mintak duit. Yelah, kau kan belajar jauh so apa-apa kau mintak perlu dipenuhi. Bak kata Robert Kiyosaki, anak itu satu investment. Investment hotak kau kalau duit mak ayah kau guna untuk berjimba berjoli. Abes adik-adik kau kat rumah makan apa? Rumput cam kambing.

Sekarang dah habis belajar, time kau kena cari kerja. Tapi kerja memilih. Taknak kerja dengan cina, takot diskriminasi. Hakikatnya kau melayu pemalas penakot nak bersaing dengan bangsa lain. Taknak kerja government, dengar cerita kerja tak banyak orang mengumpat. Hakikatnya kau pun umpat mereka yang kerja government. Taknak kerja swasta, benefit tak banyak. Hakikatnya kau takot hours kerja gila kacau hidup sosial kau. Taknak meniaga, takot melayu lain dengki. Hakikatnya kau tak rajin nak berusaha.

Kau ingat kerja terus kaya raya pakai Bentley ada drebar sendiri? Semua orang start dari bawah. Kalau kau nak mengomel nak menggedik nak mengadu je kat fesbuk tu, kerja kau otometik jadi senang ke? Gaji kau otometik naik ke? Kerja tak ikhlas macam mana nak dapat pulangan ikhlas. Dapat duit bazir kat benda merapu pastu cakap tak cukup. Bodoh. Simpan lah dalam ASB ke, dalam stokin ke.

Kesimpulan yang aku dapat adalah, generasi aku ni generasi mengada. Generasi lemak. Fikir nak enjoy je. Tak fikir ke, nak enjoy kena kaya, nak kaya kena kerja. Kalau miskin tu, buat cara orang miskin. KERJA.


6 comments:

Mr Deen said...

wahh ! meluahkan perasaan ke ? heheh

Miss Euphoric said...

Bengang sikit dengar orang mengomel tak reti bersyukur. haha. Jarang aku marah ni.

Mr Deen said...

haha . tu la . takut aku . haha

Anonymous said...

aku nk jadi cream dlm generasi mengada!! haha..

Miss Euphoric said...

Haha. Maaf le buat kau takot.

Miss Euphoric said...

LOL! Kalau jadi cream, memang nak kena lenyek.