Friday, February 24, 2012

Memilih jalan hidup yang betul menentukan masa depan kita

Hari ahad yang tenang. Ku melibas-libas baju ku. Sedang aku asyik menyepit bajuku di ampaian, tiba-tiba mataku menjadi buta sedikit akibat daripada cahaya yang direct memancar. Sebuah kereta Delorean. Wah! Marty Mcfly datang menziarahi sangkaku dalam hati.

Rupanya bukan.

“Mak! Salah cara mak sidai baju tu. Mak selalu ajar saya supaya terbalikkan baju sebab taknak warna dia pudar,” sapa budak perempuan yang keluar dari kereta tersebut.

“Eh engko, sukati aku lah nak sidai macam mana pun. Dan sejak bila aku kawin dengan bapak kau. Aku ni single lagi okeh, see the finger,” sambil ku tunjuk jari manisku dengan gesture yang tidak appropriate.

“Mak ni, janganlah mencarut. Saya datang nak cakap, mak kena berhenti hidup macam ni. Mak kena jadi seorang penulis. Sungguh mak, kaya raya dengan royalty,” budak rambut pendek itu bercakap lagi.

Dengan muka poker face aku bertanya “Mana kau tahu? Dan stop panggil aku mak kau! Freak.”

“Betul mak, saya memang anak mak. Tak caya mak tengok kereta tu. Kereta time travel okay. Kalau tak macam mana saya tahu mak boleh jadi kaya raya?” tegas budak itu lagi.

Makin keliru bercampur geram aku memberi respon “Kalau kau anak aku, kenapa kau tak pakai tudung? Berdosa tahu tak? Aku takkan ajar anak aku tak reti nak tutup aurat.”

Sambil tersengih budak perempuan itu berkata “Sorry lah mak, lagipun time saya naik kereta tadi dah malam. Takde orang nampak. Tapi mak, betul saya kata. Cukup-cukup lah hidup macam ni. Penat kan. Baik mak menulis je, kaya.”

Aku melibas bajuku lagi, tidak mengendahkan kata-kata ‘anakku’ itu. Dengan muka yang sugul, budak itu berkata “Baiklah mak, saya nak balik dulu. Lagipun JPJ dah naikkan road tax time travel. Sekarang dah jadi seribu ringgit setiap 20 minit. Nasib duit PT saya ada lagi.”

“Eh, kejap. Ada benda aku nak tanya. Benda ni sangat penting bagi aku. 9gag wujud lagi tak zaman depan?” jeritku dari jauh.

Dengan riangnya, budak itu menjerit kembali “Ada mak! Dan semakin banyak repost. Mak kena bantu.” Hatta, berakhir sahaja ayat itu kereta Delorean itu terus meninggalkan track tayar yang berapi didepan rumahku.

Aku sambung menyidai baju sambil berfikir. Hm, 9gag ada lagi. Baguslah. Takde aku bosan.

Dan kerana kisah benar ini yang terjadi membuatkan aku sekarang terfikir samada ingin teruskan hidup sebagai auditor ataupun meneruskan hobiku iaitu menulis.

Demm, aku terlupa tanya anak aku. Siapa laki aku.



7 comments:

Anonymous said...

wehh.. aku rase kau jd auditor pn tak salah.
kau aplikasi bakat menulis kau dlm audit report. hehe.

lawaituena said...

laa pe bangang sgt cte ko ni..... hahahaha

TiaEuphoria said...

anonymous : haha, seronok pulak kalau type audit report kan najwa !
lawaituena : haha, terimakasih aku anggap sebagai pujian.

susubasi said...

haaha sengalnya tia ni!!!

TiaEuphoria said...

susubasi : hehe. sengal pakai tiger balm.

susubasi said...

kte tw sape laki die.bdk jb kan?ekeke.duk taman mida.AHAH

TiaEuphoria said...

susubasi : ni yang nak tahu ni, siapa ni !! haha . tak nampak muka.