Saturday, November 17, 2012

Kepada orang prejudis


Aku memang mahu suami yang soleh. Yang muka imam muda. 
Yang menjaga imannya.

Tapi.

Tak salah juga kalau aku dan dia.
Bersama sama belajar ilmu.
Belajar menjadi yang lebih baik.

Kerana yang muka imam muda belum tentu ikhlas imannya.
Dan yang muka gangsta belum tentu jahatnya.

Jangan jatuhkan orang yang ingin berubah.



8 comments:

Wadi AR said...

tapi majoriti ibu bapa sekarang tetap mahukan topeng imam muda

Shafa Eman said...

Itulah dia. Topeng semata. Balik rumah, shaitonirajim.

ghost writer said...

dipersilakan untuk membuat perubahan pada diri dan iman.

Felly Sophia said...

Manusia suka buat penilaian atas muka dan penampilan. Banyak lagi benda tersimpan selain dari dua itu. :)

si ngokngek said...

sbb tu ada pepatah omputih don't judge book by its cover.belajar sama-2,dan saling melengkapi itu sweet.ahaa

Shafa Eman said...

Ghost : dalam konstruksi.

Shafa Eman said...

Fel : itu memang sifat manusia. nak atau tidak kita kena terima yang manusia memang suka benda benda yang lawa pada mata mereka.

Shafa Eman said...

ngok : haha, maaf aku bikin nama kau begini. tapi kadang kadang, orang beli buku tengok cover dulu. mungkin kerana sekarang Popular, MPH, Kinokuniya dah balut buku dengan plastik.